Breaking News

Njeno veličanstvo - šargarepa: Savršen čistač organizma i čuvar zdravlja

Brojna ispitivanja pokazala su da je ovo povrće savršen čistač organizma od štetnih materija nastalih lošom ishranom, delovanjem zagađene sredine i raznih zračenja, a osim toga, idealno je i za jačanje imuniteta i očuvanje zdravlja
FOTO: SHUTTERSTOCK

Sveža i oprana, skuvana i ispasirana, samostalno pripremljena ili kao prilog nekom glavnom jelu, šargarepa zauzima posebno mesto u ishrani ljudi. Njena narandžasta boja produkt je delovanja karotena, sastojka kojeg ni u jednom drugom povrću nema u tolikoj količini. Karoten je važan jer iz njega nastaje vitamin A, odgovoran za zdravu kožu i to posebno suvu, kao i nokte i kosu. Vitamin A blagotvoran je za dobar vid, imunitet i jako srce, a pospešuje i rad jetre. Beta karoten uspešno štiti kožu od spoljašnjih agresivnih uticaja, kao što su sunce, vetar, niske i visoke temperature, čineći je vlažnom i glatkom. Naučnici su ustanovili da višegodišnje redovno uzimanje beta karotena u hrani može u znatnoj meri da zaštiti moždane funkcije pamćenja i učenja. Zapravo, unošenjem ovog sastojka, koga najviše ima u šargarepi, sprečava se gubitak pamćenja, koji kasnije najčešće dovodi do pojave Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije. Sok od šargarepe osnažuje organizam, poboljšava apetit, normalizuje varenje i proces metabolizma. Sok, takođe, jača imunitet celog organizma, a pored toga stimuliše preradu materija nadbubrežne žlezde koje povećavaju otpornost organizma protiv infekcija očiju, grla, krajnika i disajnih organa. Osim toga, on pomaže pri smanjivanju telesne težine i uspostavlja hemijsku ravnotežu u celom organizmu. Sok od šargarepe odlično je prirodno sredstvo za čišćenje organizma od štetnih materija, a ublažava umor nastao prekomernim intelektualnim radom i stresom.

Za dobar vid i jako srce

Šargarepa obiluje i vitaminima PP, D, E, H, a posebno B1, B2, B5 i B6. Ali, za razliku od drugog povrća, sadrži vrlo malo vitamina C. Bogata je i mineralima: kalijumom, kalcijumom, jodom, cinkom, kobaltom, kao i pektinima i etarskim uljima, zbog čega se posebno preporučuje deci za podsticanje telesnog razvoja i jačanje kostiju, kao i mladima, rekonvalescentima, trudnicama i starijim osobama za povećavanje otpornosti prema infekcijama. Ukoliko niste ljubitelj sveže šargarepe, uvek možete da je skuvate na pari, a tako pripremljena zadržava većinu korisnih sastojaka koje organizam može da koristi kao rudnik hranljivih supstanci. Osim za bolje zdravlje, koristi se i za tretmane ulepšavanja. Naime, sa svojim makro i mikro elementima, enzimima, vitaminima i drugim biološki aktivnim materijama ona je dobro kozmetičko sredstvo za lečenje i negu lica, tela i kose, dok su maske od šargarepe veoma korisne i hranljive.

http://www.story.rs/

Нема коментара

ranktrackr.net