Recept za sjajnu tzv. ogledalo glazuru
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
18 g želatina u listićima
160 ml vode
126 g šećera
185 glukoznog sirupa
160 g džema od kajsije (proceđenog)
115 ml kondenzovanog mleka
207 g kapljica bele čokolade (28%)
prehrambene praškaste boje ili
kakao
160 ml vode
126 g šećera
185 glukoznog sirupa
160 g džema od kajsije (proceđenog)
115 ml kondenzovanog mleka
207 g kapljica bele čokolade (28%)
prehrambene praškaste boje ili
kakao
Priprema:
1. Listove želatina potopiti u veću činiju sa vodom. Glukozni sirup na kratko zagrejati u mikrotalasnoj rerni ili u toploj vodi. Džem od kajsije procediti kroz sito ili cediljku za čaj, kako bi se izdvojili tragovi pulpe.
2. U šerpu sipati vodu, dodati šećer, glukozni sirup pa staviti da se kuva dok ne provri.
3. Kada je smesa privrila, dodati proceđen džem od kajsije, promešati pa smanjiti temperaturu i nastaviti kuvanje još 2-3 minuta, uz neprestano mešanje.
4. Skloniti sa vatre, dodati kondenzovano mleko i promešati.
5. Zatim, dodati oceđene listiće želatina, pa nastaviti mešanje.
6. U veću posudu sipati kapljice bele čokolade i preliti pripremljenom smesom.
7. Zatim, štapnim mikserom sjediniti sastojke, tako da se dobije svilenkasta i homogena smesa, vodeći računa da je mikser sve vreme ispod površine smese.
8. Pripremljenu smesu procediti kroz sito ili veću cediljku.
9. Ukupnu količinu smese podeliti na dva ili tri dela, u zavisnosti od toga koliko različitih boja je potrebno za prelivanje torte (ili ako se pravi tzv. mermerna glazura).
10. Dodati prosejanu prehrambenu boju (oko 1 vrhom puna kašika), pa štapnim mikserom sjediniti smesu, vodeći računa da je mikser tokom mućenja ispod površine smese.
11. Ohladiti smese na temperaturu 31-34ºC.
12. Preliti dobro ohlađenu tortu i sačekati da višak smese otkaplje.
13. Zatim, ukloniti višak smese koristeći oštar nož i tortu postaviti na tanjir ili postolje, pa dekorisati po želji.
2. U šerpu sipati vodu, dodati šećer, glukozni sirup pa staviti da se kuva dok ne provri.
3. Kada je smesa privrila, dodati proceđen džem od kajsije, promešati pa smanjiti temperaturu i nastaviti kuvanje još 2-3 minuta, uz neprestano mešanje.
4. Skloniti sa vatre, dodati kondenzovano mleko i promešati.
5. Zatim, dodati oceđene listiće želatina, pa nastaviti mešanje.
6. U veću posudu sipati kapljice bele čokolade i preliti pripremljenom smesom.
7. Zatim, štapnim mikserom sjediniti sastojke, tako da se dobije svilenkasta i homogena smesa, vodeći računa da je mikser sve vreme ispod površine smese.
8. Pripremljenu smesu procediti kroz sito ili veću cediljku.
9. Ukupnu količinu smese podeliti na dva ili tri dela, u zavisnosti od toga koliko različitih boja je potrebno za prelivanje torte (ili ako se pravi tzv. mermerna glazura).
10. Dodati prosejanu prehrambenu boju (oko 1 vrhom puna kašika), pa štapnim mikserom sjediniti smesu, vodeći računa da je mikser tokom mućenja ispod površine smese.
11. Ohladiti smese na temperaturu 31-34ºC.
12. Preliti dobro ohlađenu tortu i sačekati da višak smese otkaplje.
13. Zatim, ukloniti višak smese koristeći oštar nož i tortu postaviti na tanjir ili postolje, pa dekorisati po želji.
Za pripremu mermerne glazure u bokal ili drugu pogodnu posudu naizmenično sipati jednaku količinu pripremljenih boja, a zatim preliti preko torte, npr. u koncentričnim krugovima ili uz ivice, a zatim kružnim pokretima preliti sredinu.
izvor/http://www.posaljirecept.rs
Нема коментара