Breaking News

ABU GORAB – MISTERIJA DREVNE “ZVEZDANE STAZE”


Smešten na samo dvadeset minuta vožnje od jednog od najvećih antičkih spomenika na površini planete – Velike piramide u Gizi – položeni su ostaci još jednog drevnog egipatskog blaga: Abu Gorab.

Moderni arheolozi ga nazivaju Hram Sunca, a ovaj drevni lokalitet je poznat po kultnom mestu Boga Ra.

Deo kompleksa piramida u Abu Siru, hram Sunca u Abu Gorabu navodno je izgrađen za vreme pete dinastije Starog kraljevstva, ili negde oko 2400. pne.

Ovaj egipatski hram Sunca predstavlja ritualno živu snagu Boga Sunca Ra, prema religioznoj koncepciji sveštenika Heliopolisa.

U antičko doba, Abu Gorab je bio pokriven takozvanim Sunčevim hramovima. Prema drevnoj egipatskoj istoriji, šest solarnih hramova postojalo je u Abu Gorabu, severno od Abusira, iz pete dinastije.

Međutim, danas su identifikovana samo dva: Userkaf i Niuserra, koji je najbolje očuvan Sunčev hram na lokalitetu.

Neki autori sugerišu da su solarni hramovi Abu Goraba korišćeni kao mesta iz kojih su vršena astronomska opažanja kako bi se odredili sati tokom noći.


Valja napomenuti da su solarni hramovi orijentisani od istoka prema zapadu, čudno poput piramida monarha – Userkaf i Niuserra – u Abusiru. Abu Gorab je takođe bio dom masivnog obeliska, od kojeg danas samo stoje njegovi temelji.

Arheološkim iskopavanjima su otkrivene ruševine velikog kamenog obeliska, koji je, po mišljenju stručnjaka, simbolizovao mesto Boga Sunca / Ra.

Baza obeliska je postolje, sa kosim stranama i kvadratnim vrhom. Visok je oko dvadeset metara i izgrađen je od crvenog granita i krečnjaka.

Procene kombinovane visine obeliska i baze variraju. Prema mišljenju stručnjaka, kada je objekat izgrađen, ukupna visina obeliska je najverovatnije bila između pedeset i sedamdeset metara.

Abu Gorab je zaista misteriozno mesto. Na ovom lokalitetu nalaze se i ogromni kolosalni crveni granitni blokovi težine nekoliko tona.

Zanimljivo je da ovi masivni blokovi imaju neverovatne karakteristike: precizne rezove, izuzetno dobro polirane površine i što je najvažnije, ovi masivni blokovi su postavljeni na mestu sa neverovatnom preciznošću kao kamen na piramidi.

Mnogi autori su nakon posete mestu zaključili da je onaj koji je položio ove masivne kamene na poziciju imao izuzetnu preciznost.

I dok ne mogu ni da zamislim koliko je to mesto bilo lepo kada je završeno pre hiljadu godina, njegovi ostaci svedoče o nekoj vrsti kataklizmičkog događaja koji se možda desio tamo u dalekoj prošlosti: masivni kameni blokovi su razbacani preko puta, kao da je neka nepoznata sila prouzrokovala da se oni razbacuju po celoj lokaciji.

Kao i ruševine Puma Punku u Boliviji, izgleda da je mesto Abu Goraba preživelo kataklizmički događaj koji je izazvao skoro potpuno uništenje.

Neki bi tvrdili da je ovo mesto namerno uništeno masovnom demonstracijom sile. Da biste razumeli ovu teoriju, morali biste da posetite mesto i vidite masivni kameni blok rasut po celom mestu. To je zaista jedno od najčudnijih mesta u Egiptu.

Ali kao da istorija čitavog mesta i njegove čudne energije nisu bile dovoljne. Pored svih ostalih karakteristika, ova gigantska kvadratna alabasterna “posuda” sadrži čudne zupčaste dizajne na njihovoj površini.

Egipatolozi veruju da su drevni Egipćani koristili masivne posude za sakupljanje žrtvene životinjske krvi, koja je, nakon što je napunjena, prolazila kroz savršeno izbušene kanale izrezane u kamen.

Zanimljivo, uprkos ovom uverenju, stručnjaci nisu pronašli nijedan dokaz koji sugeriše da je krv prolazila kroz ove masivne kanale.

Interesantno je da su unutrašnje površine bazena neverovatno glatke na dodir i pokazuju znakove kružnih tragova alata, što sugeriše da je onaj ko ih je izrađivao to uradio tehnologijom kojom bismo se danas divili.

Mnoge od ovih navodnih “posuda” su precizno poređane u blizini ulaza. Čini se da su te strukture tamo ostavljene u nekom trenutku, čekajući da budu prebačene na drugu poziciju.

Međutim, sve što se dogodilo na lokaciji dovelo ih je do toga da ostanu tamo gde se i danas nalaze. Uprkos tome, značajna količina ovih bazena ostaje na njihovim originalnim mestima.

Bušotine na masivnim bazenima od granita su zaista impresivne. Njegovi graditelji i inženjeri poseduju napredne alate za bušenje kroz kamen s lakoćom.

Slične bušotine se mogu naći i na drugim lokacijama u Egiptu, a prisutne su i u Centralnoj i Južnoj Americi, a Puma Punku je možda jedan od najboljih primera.

Slike ovog lokaliteta možete pogledati ovde.

www.svettajni.com

Нема коментара

ranktrackr.net