Breaking News

Ritual ispijanja čaja





„Ako vam je hladno, čaj će vas ugrejati. Ako je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti.“
Gladstone, britanski premijer, 1865. godine.
Kada pomenem čaj, kod nas se prvenstveno misli na napitak koji se pije isključivo zimi i samo za vreme prehlade, kada želimo da se ugrejemo ili smo bolesni. Jutarnje ispijanje čaja, osvežava um i telo, poboljšava varenje, svojim mirisom nas razbuđuje. Dok nas popodne i naveče opušta, umiruje, ali podstiče i na bolji san. Dejstva čaja sa raznovrsna, ispijanjem samo jedne šolje ovog napitka dnevno unosite u organizam mnogo korisnih vitamina i minerala.

Prema jednoj legendi kineski car Shen-Nong je otkrio tajnu pripreme ovog napitka prilikom jednog lovačkog pohoda pre oko četiri hiljade godina. Naime, hteo je da prokuva vodu iz reke, kada je u posudu upao list sa stabljike čaja koja je rasla u blizini. Voda je brzo promenila boju i počeo se širiti neobičan aromatičan miris. Radoznalo je popio nekoliko gutljaja i bio oduševljen aromom, a i vrlo brzo je osetio osveženje. Tako je ispijanje čaja vrlo brzo postalo deo kineske kulture. Čaj u Evropu stiže tek sredinom 17. veka i to preko moreplovaca iz Holandije.
Čaj se voli tokom cele godine. Konzumiranje čaja leti nije uopšte neobično, jer topla tečnost se unosi u organizam kako bi se smanjila temperaturna razlika. Ipak, za one koji ne žele da piju ovaj topli napitak leti, ima bezbroj divnih kombinacija za domaći ice tea. Pre nekoliko dana sam isprobala divni rooibos ledeni čaj i uživala u dekoraciji.

Ledeni čaj (ice-tea) je nastao sasvim slučajno, na prvom trgovačkom sajmu SAD-a (St. Louis World’s Fair),1904. godine. Jedan od izlagača, gospodin Blechynden, na sajmu je predstavljao svoje čajeve. Pošto je bilo jako toplo, za njegov topli čajni napitak niko nije bio zainteresovan. Kako bi privukao kupce, Blechynden je u čaj ubacio led i tako stvorio osvežavajući novo-stari napitak.
Kultura ispijanja čaja je nepravedno zapostavljena, nekada je priprema i posluživanje čaja bila umetnost, a majstori čaja jedni od najcenjenijih ljudi. U Kini je stvorena posebna kultura ispijanja čaja. Kuvanje i pijenje čaja se smatra umetnošću. U japanu postoje čajne škole, gde se uče veštine pripreme i posluživanja čaja. Ritual ispijanja čaja polagano zaživljava i na našim prostorim
Već vekovima čaj se smatra najzdravijim pićem za naš organizam i to ukoliko pijemo pravi čaj koji podrazumeva pravljenje od posebne biljke Camellia sinensis, koja uključuje četiri vrste čaja, a to su crni čaj, zeleni, beli i oolong. Pravi čaj, ako tako mogu reći napravljen je od sušenih listova čajnog grma. Dok su ostali čajevi – biljni, voćni ili mešavina bilja, su ustvari biljke od kojih se dobija čajni napitak.
Čaj iz kesice nije visokog kvaliteta, jer je većina esencijalnih ulja izgubljena. Listovi čaja zadržavaju većinu esencijalnih ulja i samim tim daju napitku punu aromu.  Šolja dobrog čaja predstavlja pravo zadovoljstvo. Dnevno se u svetu popije dve i po milijarde šoljica čaja, što ga posle vode čini najpopularnijim pićem. Uz čaj se može sanjariti, on je pomoć pri opuštanju, „gutljaj“ do zdravlja, lekoviti i napitak za uživanje i druženje.
Danas u svetu postoje razni brendovi čajeva sa dugom tradicijom. U našem okruženju postoje dve odlične radnje gde se mogu kupiti organski čajevi, to je „Small tree“ u Beogradu i „Franz & Sophie“ čajdžinica u Sarajevu. Na ovim mestima možete kupiti čajeve u rinfuzi, koji vode poreklo iz Kine, Japana, Indije, Šri Lanke… Ovo nisu obične radnje, u njima uživaju sva vaša čula. Bogatstvo mirisa i ukusa biće vam demonstrirano na licu mesta. A kada postanete ljubitelji ovog savršenog napitka trebaće vam i pribor, koji takođe možete nabaviti u ovim radnjama.
Što se tiče pripreme čaja, postoje razni saveti i upute, ja se vodim samo onom da zadovoljim sopstveni ukus i čula, što savetujem i vama.
Čaj ima veliki broj pozitivnih dejstava na ljudsko telo, zato sledeći put kada vam se pije neka tečnost, a vi pripremiti čaj. Budite odvažni i zameniti jutarnju šolju kafe sa šoljicom čaja. Ja probala i navukla se ;)
izvor: fashion vila

Нема коментара

ranktrackr.net