Kiselo mleko da doterate liniju
Thinkstock |
Kiselo mleko je izuzetno korisna namirnica koja normalizuje aktivnost organa za varenje, poboljšava imunitet, pomaže "skupljanje" i izbacivanje toksina iz organizma i podstiče metabolizam. Ono sadrži sve neophodne nutritive: masnoće, ugljene hidrate i proteine i zato spada u red kompletnih namirnica.
Kiselo mleko se dobija delovanjem mlečno-kiselinskih bakterija (bacila i koka) - kao i kvasnih gljivica. Velika dijetetska vrednost kiselog mleka je u tome što se pod dejstvom mlečne kiseline menja kolidna struktura masti i belančevina, tako da se dobijaju fine gromuljice koje organizam lakše vari i iskorišćava. Kiselo mleko sadrži određene materije koje potpomažu rastenju i razmnožavanju onih bakterija koje vrše sintezu vitamina B kompleksa.
Kombinujete kiselo mleko sa ostalim, zdravim namirnicama u dijeti koju preporučujemo, a pošto je u pitanju restriktivna dijeta, ne bi trebalo da se drži duže od 14 dana.
Količina kiselog mleka koju ćete koristiti u pojedinim receptima zavisi od želje i ukusa. Bitno je da se pojede 500 g kiselog mleka dnevno, a vi birate kako ćete ih rasporediti po obrocima.
Dok držite dijetu sa kiselim mlekom, preporučuju se sledeće namirnice:
* Prirodno kiselo mleko - 500 g dnevno
* Voće - do 300 g dnevno (osim grožđa, dinja i lubenica zbog velike količine šećera koju sadrže)
* Meso - do 100 g dnevno (riba, piletina i ćuretina sa odstranjenom kožicom i masnoćom)
* Povrće - do 300 g dnevno (paradajz, rotkva, krastavac, paprika)
* Zeleniš - do 300 g dnevno (zelena salata, kelj, kupus, rukola).
* Voće - do 300 g dnevno (osim grožđa, dinja i lubenica zbog velike količine šećera koju sadrže)
* Meso - do 100 g dnevno (riba, piletina i ćuretina sa odstranjenom kožicom i masnoćom)
* Povrće - do 300 g dnevno (paradajz, rotkva, krastavac, paprika)
* Zeleniš - do 300 g dnevno (zelena salata, kelj, kupus, rukola).
PRIMER JELOVNIKA
Doručak: Žele od kiselog mleka i malina, šoljica zelenog čaja ili šoljica čistog soka od pomorandže.
Ručak: Šolja toplog biljnog čaja, hladna supa napravljena od kiselog mleka i krastavaca isečenih na sitne kolutiće, 100 g barenog mesa, salata od krastavca, paradajza i začinskog bilja, kiselo mleko po želji.
Užina: Paradajz sa kiselim mlekom. U kiselo mleko dodajte malo senfa, malo soli i u blenderu kratko izmiksajte.
Večera: Šolja toplog biljnog čaja, boranija na pari sa kiselim mlekom, čaša tople limunade bez šećera.
Doručak: Žele od kiselog mleka i malina, šoljica zelenog čaja ili šoljica čistog soka od pomorandže.
Ručak: Šolja toplog biljnog čaja, hladna supa napravljena od kiselog mleka i krastavaca isečenih na sitne kolutiće, 100 g barenog mesa, salata od krastavca, paradajza i začinskog bilja, kiselo mleko po želji.
Užina: Paradajz sa kiselim mlekom. U kiselo mleko dodajte malo senfa, malo soli i u blenderu kratko izmiksajte.
Večera: Šolja toplog biljnog čaja, boranija na pari sa kiselim mlekom, čaša tople limunade bez šećera.
Novosti
Нема коментара