Breaking News

SRBIJA JE PUNA ZLATA: Srpski Indijana Džouns otkriva gde da ga nađete!



Ispiranje zlata danas nije popularno zanimanje, ali može da donese finu zaradu, kaže Nebojša Trailović, najpoznatiji ispirač zlata u Srbiji.

U okolini Majdanpeka nalaze se ubedljivo najpopularnija mesta za potragu, a ako se potrudite, na ovaj način možete da zaradite finu dnevnicu.
„Od ovoga svakako može da se živi. Da ne može, ja ne bih to radio sa svojih 60 godina. Ali, onda ovo morate da shvatite kao zanimanje i to zanimanje sa punim radnim vremenom, jer ja svakodnevno provodim najmanje šest sati na reci. Da bi vam se to isplatilo, morate da zaradite bar 10 evra dnevnice, a naravno da je to moguće“, objašnjava čuveni Perica.
Ovo je posao koji nije lak, ali je prelep za zaljubljenike u prirodu.
„Moje zanimanje je Indijana Džouns! Stalno sam u prirodi, na svežem vazduhu, okružen životinjama i rekom. Dakle, ovde se ne radi samo o zaradi već i o tom zdravom stilu života koji je svakako veliki plus“, ističe on.
Reka Pek ubedljivo je najpopularnije mesto za ispiranje zlata, pa je to postala svojevrsna turistička atrakcija, ali Perica je ostao jedan od poslednjih ispirača. Pored Peka, zlata ima i u Grabovoj i Todorovoj reci, kao i u čitavoj okolini Majdanpeka.
To i ne čudi, budući da su ležišta kod Majdanpeka, ali i čitav Borski region, najbogatiji zlatom. Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike tu se nalazi oko dve milijarde tona rude bakra sa sa prosečnim sadržajem bakra od 0,4 % i zlata od 0,2 g/t. Dakle, oko 400 tona čistog zlata.
„Kompanije su veoma zainteresovane za ulaganja u istraživanja mineralnih sirovina, a posebno interesovanje je u oblasti istraživanja zlata. Najveće interesovanje su pokazale za istražne prostore u istočnoj Srbiji u okviru tzv. Timočkog magmatskog kompleksa ili njegove neposredne okoline“, kažu iz Ministarstva.
Svim mladim ljudima koji razmišljaju da se upuste u pustolovinu i krenu u potragu za zlatom, Perica poručuje nekoliko stvari.
„Obuka za ispiranje zlata je kratka i za jedan dan se savlada. Dođite u moje selo u okolini Majdanpeka i ja ću vam pokazati. Ono što morate da znate jeste da se za ovo vadi dozvola u Ministarstvu i to košta 6.000 dinara godišnje. A zlato koje nađete je najbolje prodati bankama jer daju najbolju cenu“, savetuje naš sagovornik.
Najveći grumen zlata koji je srpski Indijana Džouns uspeo da pronađe težio je oko pola grama, što vredi oko 10 evra. Ipak, mnogo je češći slučaj da tokom dana nakupite više sitnih delova, a da biste našli pola grama zlata ponekad kroz ruke mora da vam prođe i po 50 kilograma kamenja, šljunka i drugih metala.
Pre tri godine se istraživanjem zlata u Srbiji bavilo 12 kompanija, dok je taj broj danas porastao na 18, što jasno govori da se naša zemlja smatra perspektivnom po tom pitanju.
Pored zlata, Srbija je bogata i drugim sirovinama, od kojih se litijum nalazi na prvom mestu. 
„Procenjuje da će se u Srbiji proizvoditi 90 odsto evropske i 10 odsto svetske proizvodnje litijuma, naravno kada se bude aktivirao rudnik u Loznici“, predviđaju iz Ministarstva.
Izvor: Beograd.in 


Нема коментара

ranktrackr.net