Breaking News

Male tegle za jake bolove

Shutterstock


BOLOVI u stomaku, upaljene desni, nervoza, glavobolja, iritirano grlo i nesanica - samo su neke od bolesti koje mogu da se izleče biljkama koje se mogu lako nabaviti.

Nekoliko vrsta čajeva treba da se nađe u svakoj kućnoj apoteci, jer su biljni napici najbolja zaštita od virusa, prehlade i ublažavaju mnoge bolove. Naravno, biljke moraju biti ubrane, osušene i uskladištene na pravi način, pa je za početnike najbolje da nabave već gotove za pripremu i da ih čuvaju na suvom, tamnijem mestu.
Nana za stomak
Menta umiruje creva i otklanja bol, pa se preporučuje kod stomačnih tegoba, nadimanja i dijareje. Čaj se kuva od pitome nane i deluje praktično odmah. Listovi nane se beru dok su mladi i imaju najviše eteričnih ulja, što mentu čini lekovitom. Treba znati da pitoma nana ima jači miris od divlje, kao i da sadrži veću količinu mentola koji blagotvorno deluje na probavu.
Čaj se priprema tako što se kašika suvih listova nane prelije šoljom ključale vode, odstoji pola sata, procedi i popije. 
Žalfija za grlo i desni
Najkorisniji su listovi žalfije, a beru se u maju, čim biljka cveta, a zatim suše. Listovi sadrže mirisno eterično ulje, koje je glavni lekoviti sastojak. Žalfija se od pamtiveka upotrebljava za ispiranje usta i grla, kao i protiv infekcija desni.
Čaj za ispiranje usta i grla se kuva tako što se kašika suvog lišća žalfije prelije šoljom ključale vode, odstoji pola sata, pa se time najmanje pet puta dnevno ispiraju usta. Čaj može i da se popije ujutru. 
Majčina dušica za nesanicu
Cveta od juna do avgusta, a beru se list i cvet jer se u njima nalaze lekoviti sastojci. Majčina dušica sadrži eterična ulja timol i karvakrol koji opuštaju mišiće i pomažu kod nesanice. Inače, čajevi od ove biljke blagotvorno utiču i na organe za varenje, kao i na disajne puteve.
Čaj se priprema tako što se kašika majčine dušice prelije vodom, poklopi (da se ne bi izigubila lekovita svojstva, pošto sadrži lako isparljive sastojke) i pije nezaslađen ili sa medom.
Hajdučka trava za upalu kože
Ovo je odličan biljni lek za rane, posekotine, opekotine i ostale bolne promene na koži. Melem ili ulje od hajdučke trave leči i hemoroide (posebno kada krvare). Pomešana sa ruzmarinom i nevenom podstiče cirkulaciju. Preporučuje se ljudima koji pate od gastritisa, zaustavlja proliv, a pomešana sa matičnjakom otklanja gasove i nadimanje stomaka.
Čaj se pravi tako što se kašika suve biljke prepije vrelom vodom, a kada odstoji 20 minuta popije. Čaj ne smeju da piju trudnice i dojilje, kao ni oni koji se pripremaju za operaciju. 
Kleka za urinarne infekcije
Često se koristi za lečenje urinarnih infekcija i bubrega, jer je efikasan antiseptik mokraćnih kanala i pomaže čak i kod infekcija ešerihije. Lekovite su bobice, a odlična je u vreme kada vladaju grip, respiratorne infekcije, bronhitis i pomaže kod astme. Svi delovi su lekoviti, a bobice se sakupljaju od jeseni do zime.
Oblog od kleke se pravi tako što se izdrobe bobice i sa lanenom krpom pokrije čelo. Za probleme sa stomakom treba mesec dana svakodnevno jesti desetak bobica kleke.
Matičnjak za smirenje
Današnji život je nemoguć bez nervoze, a najmoćnija biljka za umirenje nervnog sistema, umor i sprečavanje depresije je matičnjak. Oboleli od angine pektoris trebalo bi dva puta godišnje (četiri meseca) da svakog dana piju po dve šolje mešavine matičnjaka, angelike i ruzmarina. U kombinaciji sa nanom preporučuje se ljudima koji pate od poremećaja rada štitne žlezde. Matičnjak je odličan za grip i herpes zoster, kao i za trudnice koje pate od mučnine.
Čaj se priprema tako što se kašikica prelije sa dva decilitra vrele vode i, kada odstoji pet minuta, procedi i popije. 
Kopriva za anemiju
Ova biljka je jedan od najboljih izvora hlorofila, koji povećava eritrocite i hemoglobin u krvi. Sadrži i tanine, glikokinin - supstancu koja snižava nivo šećera u krvi, mnogo vitamina C i K, fosfor, magnezijum, natrijum, kalijum, kalcijum, histamin... Odlična je za proliv, kamen u bešici, dijabetes, nizak krvni pritiska, krvarenja, ali i jačanje korena kose i protiv peruti. Koristi se protiv ekcema, kožnih alergija i koprivnjače. U proleće se sakupljaju lišće i vrškovi.
Čaj se pravi tako što se dve supene kašike stave u dva litra vode da odstoje 12 sati, a zatim se poklopljeno skuva i pije tri puta dnevno pre jela.

Нема коментара

ranktrackr.net