Od 7. godine je vreme da dobiju svoj kutak koji će povremeno zalivati i pleviti, a veoma je važno da učestvuju u odabiru i sađenju biljaka. Najbolje je napraviti mali povrtnjak, jer u tom uzrastu uživaju da vide plodove. Čeri paradajz, paprika, šargarepa i pasulj su odličan izbor jer mogu da prate razvojni put od semena do ploda.
Od 9. godine mogu već da osmisle svoj deo bašte i razmisle o puteljku od cigala ili polomljenih ploča koji će sami napraviti. Sada već razumeju ulogu insekata, posledice suše i mogu da razlikuju korov od plemenitih biljaka. Obavezno ih treba uključiti u sejanje cveća, rasađivanje i uzimanje semena u jesen.
Od 12. godine već moraju da imaju izgrađenu ekološku svest i stav o tome koje biljke žele da gaje. Dovoljno su odrasli da prave leje, nauče kada se koja biljka sadi, da podvežu puzavice i da im se prepusti kompletna briga o njihovoj baštici. Odlično je rešenje da budu zaduženi za začinsku baštu, da sami beru listiće i donose ih tokom pripreme jela. Na jesen mogu da baštu presade u saksije ili osuše za zimu.

ALAT
PRE početka radova u bašti veoma je važno nabaviti odgovarajući alat za dečje ruke.
Mala kofa, lopatica, ašovčić i rukavice doneće mnogo uzbuđenja i pre prvog sađenja. Za baštu je korisno nabaviti čizmice i nameniti staru odeću kako bi se dete spremilo za rad.